تنبلی تخمدان خفیف و شدید از شایع ترین بیماریهای تخمدانی در سنین باروری هستند. علت سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) عدم تعادل هورمون های جنسی است. سطح بالای هورمون تستوسترون در افراد مبتلا به این عارضه، مانع از تخمک گذاری ماهانه آنها می شود.
عدم تخمک گذاری، سطح هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون را کاهش داده و در نتیجه سطح هورمون های آندروژنی (مردانه) بیشتر می شود. این عارضه هم در زنان و هم در دختران نوجوان بروز می کند. ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که سونوگرافی برای تشخیص تنبلی تخمدان چقدر موثر است. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
آیا تنبلی تخمدان در سونوگرافی مشخص می شود؟
به گفته دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان، تشخیص تنبلی تخمدان با سونوگرافی، دقیق ترین و ساده ترین روش تشخیص تنبلی تخمدان است. به کمک این روش پزشکان می توانند ظاهر تخمدانها و ضخامت رحم را بررسی کنند.
اما برای تشخیص تنبلی تخمدان در نوجوانان از سونوگرافی استفاده نمی شود. این عارضه در افراد زیر ۲۰ سال با علائمی مثل بی نظمی قاعدگی و سطح بالای هورمون های مردانه (هیپرآندروژنیسم) قابل شناسایی است.
سایر روشهای تشخیص تنبلی تخمدان
برای تشخیص علت پریود نامنظم و علائمی که بیمار تجربه می کند، به جز سونوگرافی می توان از روشهای زیر نیز استفاده کرد:
- معاینه فیزیکی و پرسش درباره علائم بیمار
- معاینه لگنی
- تست هورمون برای سنجش سطح هورمونهای مردانه
- آزمایش خون برای تعیین سطح کلسترول، انسولین و تری گلیسیرید و ارزیابی خطر بیماریهای قلبی و دیابت
برای تشخیص و درمان تنبلی تخمدان در شیراز می توانید از تخصص دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۵۳۸۸۹۳ تماس بگیرید.
انواع سونوگرافی تخمدان پلی کیستیک در شیراز
سونوگرافی تخمدان پلی کیستیک را در شیراز می توانید به روشهای شکمی یا واژینال انجام دهید. در ادامه با نحوه انجام سونوگرافی تنبلی تخمدان آشنا می شویم:
سونوگرافی شکمی (ابدومینال)
برای انجام این سونوگرافی باید مثانه بیمار پر باشد. قبل از سونوگرافی کمی ژل روی شکم مالیده می شود و پروپ سونوگرافی با قرار گرفتن روی شکم، تصاویری از اندام های داخلی شکم (به ویژه رحم و تخمدان) روی صفحه نمایش ارائه می دهد.
سونوگرافی ترانس واژینال
در این روش، سر دستگاه سونوگرافی از راه واژن وارد بدن شده و با چرخش دستگاه در زوایای مختلف، تصاویری از لگن روی صفحه مانیتور نمایش داده می شود.
جواب سونوگرافی ترانس واژینال خیلی دقیق تر از سونوگرافی شکمی است. اما این سونوگرافی را نمی توان برای دختران باکره انجام داد و صرفا سونوگرافی ابدومینال برای آنها انجام می شود.
علائم تنبلی تخمدان در سونوگرافی
به گفته خانم دکتر طباطبایی، علائم تشخیصی تنبلی تخمدان در سونوگرافی عبارتند از:
اندازه تخمدانها: تخمدان پلی کیستیک بزرگتر از تخمدان عادی است. پس اگر اندازه یک یا هر دو تخمدان شما در سونوگرافی بزرگتر از تخمدان سالم؛ یعنی بیش از ۱۰ میلی متر باشند، دچار تنبلی تخمدان هستید.
شمارش فولیکول آنترال (AFC): فولیکولها، کیسه های کوچکی در تخمدانها هستند که با رشد خود تخمک آزاد می کنند. تعداد فولیکولها در تخمدان پلی کیستیک ۲-۳ برابر بیشتر از تخمدان سالم است. اگر تعداد فولیکولها بیش از ۲۰ عدد باشد، بیمار دچار تخمدان پلی کیستیک است.
نکته: فولیکول های آنترال، فولیکول های در حال استراحتی هستند که در ابتدای هر سیکل قاعدگی در تخمدان وجود دارند. اندازه آنها تقریباً ۲ تا ۹ میلی متر است و اگر تعداد زیادی از آنها در سونوگرافی دیده شود، در برخی موارد نشان دهنده PCOS است (منبع: verywellhealth.com).
ضخامت رحم: افرادی که تنبلی تخمدان دارند، به دلیل کم بودن تعداد پریودها و فاصله زیاد بین دو سیکل قاعدگی، دیواره رحم آنها ضخیم تر از زنانی است که پریود منظم دارند. این افزایش ضخامت آندومتر رحم در جواب سونوگرافی می تواند علامت PCOS باشد.
درمان قطعی تنبلی تخمدان در شیراز
هیچ راهی برای درمان قطعی تنبلی تخمدان وجود ندارد اما می توان به کمک روشهای زیر عوارض تخمدان پلی کیستیک را کاهش داد:
- تغییر سبک زندگی (تغذیه سالم، ورزش، کاهش وزن، …)
- درمان دارویی تنبلی تخمدان (قرصهای ضد بارداری، داروهای ضد آندروژنی، داروهای درمان دیابت، …)
- جراحی (برداشتن بخشی از تخمدان که البته این روش درمانی به ندرت انجام می شود)
هر چند این بیماری درمان قطعی ندارد اما عدم کنترل علائم آن شما را با مشکلات زیر مواجه می کند:
- پوکی استخوان
- یائسگی زودرس
- هایپرپلازی اندومتر (افزایش ضخامت دیواره داخلی رحم)
- افزایش خطر سرطان آندومتر
- بیماریهای قلبی و عروقی
- دیابت
- ناباروری
بنابراین باید درمان کیست تخمدان خود را جدی بگیرید.
برای درمان تنبلی تخمدان در شیراز شما هم می توانید از تخصص دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۵۳۸۸۹۳ تماس بگیرید.
پرسش و پاسخ تشخیص تنبلی تخمدان با سونوگرافی
معمولا درباره تشخیص تنبلی تخمدان با سونوگرافی سوالات زیر از پزشک متخصص زنان پرسیده می شود که در ادامه آنها را همراه جواب شان می خوانید:
چه زمانی برای تشخیص تنبلی تخمدان در نوجوانان باید به پزشک مراجعه کرد؟
معمولا در سالهای اول پریودی، سیکل قاعدگی بی نظم است و ارتباطی با تنبلی تخمدانها ندارد. اما اگر بعد از سه سال قاعدگی منظم نشد و با علائمی مثل رشد موهای زائد، آکنه یا اضافه وزن همراه بود، احتمال PCO هست و باید به متخصص زنان مراجعه کنید.
بهترین زمان برای سونوگرافی رحم و تخمدان کی است؟
اگر سونوگرافی رحم و تخمدان را برای بررسی باروری انجام می دهید، بهترین زمان انجام آن ۱۴ روز قبل از شروع دوره بعدی قاعدگی است. اما برای تشخیص تنبلی تخمدان در هر زمانی از سیکل قاعدگی می توانید سونوگرافی را انجام دهید. حتی سونوگرافی واژینال در زمان پریود هیچ مشکلی ایجاد نمی کند.
سونوگرافی ترانس واژینال برای تنبلی تخمدان دردناک است؟
بعضی از زنان حین فشار دادن پروپ سونوگرافی ممکن است به دلیل پر بودن مثانه کمی احساس درد کنند که مورد جدی نیست. ولی معمولا سونوگرافی ترانس واژینال بدون درد است.
عوارض سونوگرافی تنبلی تخمدان چیست؟
سونوگرافی تنبلی تخمدان با هر روشی که انجام شود، یک روش تشخیصی بدون درد، بدون اشعه و بدون عارضه است که هیچ مشکلی برای باروری زنان ایجاد نمی کند. چون در این روش از امواج صوتی اولتراسوند برای تشخیص بیماری استفاده می شود.
اگر شما هم سوالی درباره علائم تشخیصی تنبلی تخمدان در سونوگرافی و روشهای درمان این بیماری دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید سوالات خود را از ما بپرسید.