حتما شما هم از دردهای قاعدگی و علائم دوره پریودی خود رنج می برید. با خواندن این مقاله می توانید بفهمید که این دردها و علائم دیگر تا چه حدی طبیعی هستند و اصلا چرا ایجاد می شوند.
همچنین ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که قاعدگی دردناک چه زمانی خطرناک و نگران کننده است و برای کنترل آن چه کارهایی می توانید انجام دهید. پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) چیست؟
سندروم PMS مجموعه ای از علائمی است که از چند روز یا حتی از دو هفته قبل از قاعدگی در دختران و زنان بروز می کند. علائم سندروم پیش از قاعدگی معمولا در ۷۵% خانمها خفیف است. اما در ۴ تا ۱۰ درصد از زنان این علائم آنقدر شدید می شوند که چند روز آنها را از کار و زندگی می اندازند.
علائم سندروم پیش از قاعدگی بخاطر حساس بودن بعضی از بافتهای بدن مثل مغز، سینه، … به تغییرات هورمونی قاعدگی ظاهر می شوند. نکته مهم این است که نباید سندرم پیش از قاعدگی را با قاعدگی دردناک یا دیسمنوره اشتباه بگیرید. این دو با هم متفاوتند.
معروفترین علائم PMS
هر چند دردهای قاعدگی یکی از علائم شایع سندروم PMS هستند ولی خفیف یا متوسط اند. اما دردهای لگنی و شکم در قاعدگی دردناک کاملا غیر قابل تحمل هستند. به طور کلی، علائم سندروم پیش از قاعدگی متنوع بوده و عبارت است از:
- افزایش وزن
- حساسیت و درد سینه ها
- سردرد، دل درد، دردهای مفصلی
- بروز دردهای تیر کشنده در پاها
- خستگی و بی حالی
- اختلالات خواب
- کاهش میل جنسی
- جوش زدن صورت
- تغییر اشتها
- نفخ شکم
- یبوست یا اسهال
این علائم که گفتیم، باید تا روز چهارم پریودی تمام شوند. بعضی از علائم PMS هم روحی هستند و با نام اختلال بی قراری قبل از قاعدگی (PMDD) شناخته می شوند. این اختلال با تغییرات خلق و خویی، گریه، عدم تمرکز، تحریکپذیری، کناره گیری از جمع، احساس ناامیدی و افسردگی همراه است.
دیسمنوره؛ بدترین درد قاعدگی
شدت دل درد پریودی یک پنجم درد زایمان است و در روزهای سوم یا نهایتاً چهارم قاعدگی از بین می رود. شدت درد قاعدگی معمولا با افزایش سن و زایمان کمتر می شود. ترشح هورمونی به نام پروستاگلاندین در قاعدگی علت اصلی انقباض عضلات رحم و کاهش خونرسانی و اکسیژن رسانی به آنها است.
این انقباضات باعث درد و التهاب رحم می شود و تا ۷۲ ساعت بعد از شروع خونریزی ادامه دارد. از هر ۴ زن، ۳ نفر دردهای قاعدگی را به صورت خفیف و متوسط تجربه می کنند. با اینحال، از هر ۱۰ زن یک نفر دچار دردهای شدید قاعدگی یا دیسمنوره می شود و علائم زیر را نشان می دهد:
- درد کشیدن بیشتر از ۷۲ ساعت
- درد با مصرف مسکن رفع نمی شود
- درد همراه استفراغ، اسهال یا تهوع است
- بروز دل دردهای ضربان دار
- گرفتگی شدید در پایین شکم
به گفته دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان و زایمان، اگر مجبورید بخاطر این علائم چند روز، تخت در خانه خوابیده و زندگی تان فلج می شود، باید برای تشخیص علت قاعدگی دردناک حتما به متخصص زنان مراجعه کنید.
انواع دردهای قاعدگی
درد قاعدگی در زنان ممکن است به یکی از دو صورت زیر باشد:
دردهای اولیه: این نوع دردهای قاعدگی طبیعی هستند و با اولین پریودی در دختران شروع می شوند. دردهای اولیه تا رسیدن به دوران یائسگی ادامه دارند و با زایمان و بالا رفتن سن شدت درد خانم ها هم کمتر می شود.
دردهای ثانویه: این نوع دردهای پریودی بدلیل بروز بیماریهای دستگاه تناسلی در سنین بالای ۳۵ سال ظاهر می شود. با بالا رفتن سن، شدت درد هم زیادتر می شود. در این بانوان درد قاعدگی قبل از پریودی شروع و تا مدتی بعد از پایان قاعدگی همچنان ادامه دارند. دیسمنوره جزء یکی از دردهای ثانویه است.
بیشتر بخوانید: تفاوت دیسمنوره اولیه و ثانویه
در صورتی که دچار دردهای قاعدگی شدید هستید، می توانید برای تشخیص علت آن در شیراز به مطب خانم دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۳۴۵۳۹۴ تماس حاصل فرمایید.
علل دیسمنوره ثانویه چیست؟
اگر زنان و دختران با علائم دیسمنوره یا دل دردهای شدید پریودی مواجه شوند، باید برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنند. چون قاعدگی دردناک می تواند علامت بروز یکی از مشکلات زیر در زنان و دختران مجرد باشد:
- کیست تخمدان
- فیبروم رحمی
- آندومتریوز (رشد دیواره داخلی رحم در جایی بیرون از رحم و در حفره شکمی)
- التهاب لگن (عفونت رحم، لوله رحم و یا تخمدانها)
- عفونت های مقاربتی
- تنگ بودن دهانه رحم (اختلال در خروج خون قاعدگی از رحم)
- آدنومیوز (گسترش لایه داخلی رحم به بافت میانی و عضلانی رحم که باعث درد و فشار رحم می شود)
- عفونت رحم ناشی از کورتاژ دستی
- سقط جنین (اولین پریودی بعد از سقط معمولا خیلی دردناک است)
هر یک از موارد بالا، جزء بیماریهای جدی دستگاه تناسلی بانوان هستند. اگر خیلی زود برای تشخیص و درمان آنها اقدام نکنید، دچار ناباروری یا دیگر مشکلات جدی دستگاه تناسلی می شوید.
بیشتر بخوانید: درمان اندومتریوز در شیراز
کی باید برای درمان قاعدگی دردناک به پزشک مراجعه کرد؟
به گفته خانم دکتر طباطبایی اگر سه پریودی پشت سر هم داشتید و دچار دردهای قاعدگی شدید همراه گرفتگی شکم، اسهال یا حالت تهوع بودید، حتما باید به دکتر زنان مراجعه کنید. همچنین اگر:
- درد قاعدگی باعث مختل شدن کار و زندگی تان شده
- بعد از گذاشتن آیودی دچار دردهای شدید شده اید
- درد تا آخرین روز پریودی و تا چند روز بعد از پاک شدن تان ادامه دارد
- پریود سنگین و یا لکه بینی بین دو پریودی دارید
در ضمن اگر درد شدید قاعدگی همراه تب و ترشحات عفونی واژن (ترشحات رنگی و بد بو) باشد هم باید سریعا در همان سیکل قاعدگی به متخصص زنان مراجعه کنید.
روشهای تشخیص علت دیسمنوره در شیراز
چون علل بروز دردهای ثانویه قاعدگی خیلی متنوع هستند، بنابراین باید خودتان را برای انجام چندین آزمایش متفاوت آماده کنید. ما در مطب خودمان در شهر شیراز معمولا تست های زیر را برای خانمها تجویز می کنیم:
- نمونه برداری از ترشحات رحم
- هیستروسکوپی
- آنتی ژن سرطان
- سونوگرافی رحم، لوله های فالوپ و تخمدان
- CT اسکن
- MRI
- لاپاراسکوپی تشخیصی
- تست بارداری برای تشخیص حاملگی خارج رحم
- عکس رنگی دستگاه تولیدمثلی
بعد از انجام این تست ها و تشخیص علت دیسمنوره می توانیم روند درمان را شروع کنیم.
چگونه درد قاعدگی را از بین ببریم؟
روشهای زیادی برای درمان اختلالات قاعدگی وجود دارد. اگر برای کاهش درد پریود در روز اول دنبال روشهای خانگی هستید و دردهای قاعدگی از نوع اولیه هستند، می توانید راههای زیر را امتحان کنید:
- خوردن آب زیاد، لبنیات، سبزیجات، میوه جات تازه و دمنوش
- انجام حرکات کششی، یوگا و ورزشهای خیلی سبک
- ماساژ پشت کمر و شکم برای بهبود گردش خون
- استراحت در صورت لزوم
- گذاشتن کیسه آب یا حوله گرم روی شکم و کمر
- اجتناب از مصرف غذاهای نمکی یا چرب، پر شکر، نوشابه های گاز دار، الکل، دخانیات و مواد کافئینی
- مصرف مکمل های غذایی که ویتامین B6، B1 و E دارند و یا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳، کلسیم و منیزیم هستند
همچنین برای کاهش فشار به رحم می توانید وعده های غذایی تان را بیشتر و حجم هر وعده را کمتر کنید.
بیشتر بخوانید:جراحی غده بارتولن در شیراز
برای درد قاعدگی چه قرصی بخوریم؟
اگر برای کاهش سریع درد پریود در روز اول به دنبال درمان های دارویی هستید، می توانید داروهای زیر را موقع درد مصرف کنید:
- ضد التهاب های غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن و دیکلوفناک
- استامینوفن یا مفنامیک اسید برای درد پریود خفیف
- مسکن قوی مثل ژلوفن، ناپروکسن، نوافن برای دردهای شدید
داروهای بالا را بدون نسخه هم می توانید تهیه کنید. اما مصرف داروهای دیگر باید با تجویز پزشک باشند. مثلا:
- آنتی بیوتیک برای التهاب لگن و عفونت جنسی
- داروهای ضد افسردگی برای رفع نوسانات خلقی
- داروهایی مثل لوپرولید و گوسرلین برای ایجاد یائسگی موقت
- قرصهای ضد بارداری برای جلوگیری از تخمک گذاری
- داروهای ادرار آور برای درمان نفخ شدید
سایر روشهای درمان دل درد پریودی در شیراز
در بعضی موارد نمی توانیم با تجویز دارو برای دردهای شدید قاعدگی که ناشی از کیست تخمدان، اندومتریوز یا فیبروم رحم هستند، برای مریض کاری انجام دهیم. بنابراین عمل های جراحی مثل لاپاراسکوپی تنها گزینه درمان قاعدگی دردناک هستند.
اما اگر با جراحی هم دردهای قاعدگی و خونریزی شدید متوقف نشد، آن وقت برای نجات جان بیمارمان از خونریزی شدید چاره ای به جز انجام عمل هیسترکتومی یا عمل برداشتن رحم نداریم.
برای درمان قاعدگی دردناک یا دیسمنوره با روشهای جراحی و غیر جراحی در شیراز شما هم می توانید از تخصص و تجربه دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان و زیبایی زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۳۴۵۳۹۴ تماس حاصل فرمایید.
سوالات رایج درباره درمان قاعدگی دردناک در شیراز
در اینجا می توانید پاسخ به رایجترین سوالات در مورد قاعدگی دردناک (دیسمنوره) را بخوانید:
من قبل از قاعدگی، گوارشم بهم میریزه. این هم از علائم PMS هست یا مشکل دیگه ای دارم؟
مشکلات گوارشی جزء علائم PMS نیستند. ولی این سندروم می تواند برخی بیماری ها مثل میگرن و سندروم روده تحریک پذیر را قبل از قاعدگی تشدید کند.
برای درمان قاعدگی دردناک میتونم دمنوش بخورم؟
مصرف دمنوش هایی مثل بابونه، رازیانه یا زنجبیل برای دردهای اولیه قاعدگی خوب هستند ولی به رفع دردهای ثانویه هیچ کمکی نمی کنند. پس اگر درد قاعدگی تان شدید است باید علت آنرا بفهمیم و نباید فقط دنبال ساکت کردن درد باشید.
آیا دیسمنوره اولیه می تواند باعث ناباروری شود؟
خیر. اکثر زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه هستند که یه چیز خیلی عادی است و منجر به ناباروری نمی شود. اما زنانی که دیسمنوره ثانویه دارند، اگر علت بروز دردهای قاعدگی شان یک مسئله جدی باشد (مثلا التهاب لگن یا فیبروم) ممکن است دچار ناباروری شوند.
آیا شکلات باعث کاهش دردهای قاعدگی می شود؟
شکلات تلخ چون منیزیم زیاد و مس دارد، می تواند به رفع کرامپ عضلات و کاهش دردهای قاعدگی کمک کند.
آیا پریودهای دردناک طبیعی هستند؟
بله. درد و گرفتگی عضلات شکم می تواند به کمر و ران هم بکشد. این جزئی از چرخه طبیعی پریودی است. اما اسپاسم و درد نباید خیلی شدید باشد و با مصرف دارو باید بتوانید علائم تان را بهبود دهید.
آیا موز برای سندروم پیش از قاعدگی خوب است؟
بله. موز سرشار از ویتامین B6 و پتاسیم بوده و می تواند به کاهش نفخ و کرامپ عضلانی قبل از قاعدگی کمک کند.
اگر شما هم سوالی درباره درمان PMS یا درمان دردهای شدید قاعدگی در شیراز دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید آنها را از ما بپرسید.
سلام. من دو سه روز اول پریودی به خصوص دو روز اول خیلی درد شدید دارم. البته مسکن میخورم بهتر میشه. این علامت دیسمنوره میتونه باشه و باید برای معاینه مراجعه کنم؟
نه عزیزم طبیعیه. اگر درد شدید تا دو سه روز بعد از پایان قاعدگی همچنان ادامه داشته باشه و یا همراه با علائم دیگه ی دیسمنوره باشه که در مقاله گفتم، باید برای تشخیص علت دیسمنوره و درمانش به متخصص زنان مراجعه کنید.
سلام. من دخترم موقع پریودی خیلی دردهای شدیدی داره میخواستم ببینم عادیه و بعد از ازدواجش این دردها کمتر میشن؟
من چون معاینه نکردم نمیتونم نظر قطعی بدم که درد قاعدگی دخترتون دیسمنوره اولیه هست یا ثانویه. توصیه می کنم حتما یه پزشک زنان دخترتون رو معاینه کنه چون اگر دیسمنوره اولیه نباشه، میتونه در اثر بیماریهای دستگاه تناسلی ایجاد بشه که حتما به درمان نیاز دارن. با ازدواج کردن هم دردها کمتر نمیشه و خیلی از بیمارانم حتی گفتن درد پریودیشون بیشتر هم شده.