عمل میومکتومی جراحی است که برای برداشتن میوم ها یا فیبروم های رحمی انجام می شود بدون اینکه رحم برداشته شود یا آسیبی ببیند. بنابراین قدرت باروری زنان بعد از این جراحی حفظ می شود.
جراحی میومکتومی برای بانوانی مناسب است که در دوران باروری هستند اما فیبروم های بزرگی دارند که باید با جراحی برداشته شوند. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با مراقبت های بعد از عمل میومکتومی آشنا کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
انواع عمل فیبروم رحم (جراحی میومکتومی)
نحوه انجام عمل میومکتومی در شیراز بستگی به سایز، محل قرارگیری و تعداد فیبروم ها دارد. گزینه های جراحی میومکتومی با توجه به این موارد عبارتند از:
میومکتومی شکمی (ابدومینال)
عمل میومکتومی شکمی برای برداشتن فیبروم های خیلی بزرگ یا فیبروم های داخل دیواره رحم یا خارج از دیواره رحم مناسب است. این جراحی با بیهوشی عمومی و با یک برش افقی بزرگ روی شکم انجام می شود.
میومکتومی لاپاراسکوپی
میومکتومی لاپاراسکوپی برای حذف فیبروم های خارج رحمی مناسب است و به بیهوشی عمومی نیاز دارد. در طول این عمل، چهار برش کوچک زیر شکم ایجاد می شود تا دوربین لاپاراسکوپ و سایر ابزارهای کوچک جراحی وارد لگن شوند.
میومکتومی هیستروسکوپی
این نوع جراحی برای برداشتن فیبروم های داخل رحمی و فیبروم های زیر مخاطی مناسب است. این جراحی تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی انجام می شود. در این جراحی میومکتومی یک حلقه سیمی از راه واژن وارد رحم می شود و فیبروم را بر می دارد.
میومکتومی رباتیک
میومکتومی رباتیک نوعی میومکتومی لاپاراسکوپی است که برای درمان قطعی فیبروم داخل دیواره رحم، فیبروم زیر مخاطی و یا فیبروم های کوچک انجام می شود.
این جراحی به بیهوشی عمومی و چند برش کوچک روی شکم نیاز دارد. این نوع جراحی را با کمک دوربین و ابزارهای جراحی متصل به بازوهای رباتیک انجام می دهند.
برای انجام انواع جراحی میومکتومی در شیراز می توانید از تخصص خانم دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۳۴۵۳۹۴ تماس بگیرید.
مراقبت های بعد از عمل میومکتومی (هفته به هفته)
به گفته دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان، برای جلوگیری از عوارض بعد از عمل میومکتومی و بهبودی سریعتر بعد از انجام هر نوع جراحی میومکتومی باید مراقبت های زیر را انجام دهید:
هفته اول
در اولین هفته بعد از عمل فیبروم رحم انجام مراقبت های زیر ضروری هستند:
۱- طی هفته اول نباید حمام کنید.
۲- داروهای آنتی بیوتیک، مسکن، داروهای ضد تهوع، ملین (نرم کننده مدفوع) و کرم های ترمیمی تجویز شده را به موقع مصرف کنید.
۳- شلوار نخی گشاد و راحت بپوشید.
۴- اگر زخم تان پانسمان شده در طول ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول می توانید آنرا بردارید. اما باید محل زخم را حتما تمیز و خشک نگه دارید.
۵- برای جلوگیری از ضعف و بی حالی با تجویز پزشک می توانید از قرص های ویتامین و آهن استفاده کنید.
۶- از مصرف الکل و دخانیات بپرهیزید چون ترمیم زخم ها را کند می کنند.
۷- تا جایی که می توانید استراحت کنید و از بلند کردن چیزهای سنگین (بیش از ۶ کیلو) بپرهیزید. برای انجام خریدهای منزل و مراقبت از کودکان و کارهای دیگرتان از دیگران کمک بگیرید.
۸- حتما از همان روز جراحی در خانه یا در طول اتاق شروع به راه رفتن کنید. این کار نفخ شکم بعد از لاپاراسکوپی را کم کرده و خطر ترومبوز وریدی یا آمبولی ریه را کاهش می دهد.
۹- در طول هفته اول لکه بینی و ترشحات خونی یا قهوهای-صورتی دارید و باید از نوار بهداشتی استفاده کنید. ولی از تامپون استفاده نکنید. اگر خونریزی شما شدید و ادامه دار بود، سریعا به جراحتان مراجعه کنید.
۱۰- از هر زمانی که راحت هستید می توانید از پله استفاده کنید اما بهتر است این کار را با کمک فرد دیگری انجام دهید.
۱۱- تا زمانی که به راحتی نمی توانید حرکت کنید یا از داروهای مسکن مخدر استفاده می کنید، رانندگی ممنوع است.
۱۲- برای کاهش درد بعد از عمل برداشتن فیبروم از پوزیشن های خوابیدن و حرکات دردناک اجتناب کنید.
همچنین می توانید برای حمایت از شکم خود از یک بالشت، پتوی پیچیده یا کیسه آب گرم استفاده کنید.
هفته دوم
در هفته دوم بعد از جراحی برداشتن فیبروم باید نکات زیر را رعایت کنید:
۱- بعد از ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل برای ویزیت شدن به جراحتان مراجعه کنید تا وضعیت شما را بعد از عمل بررسی کند.
۲- بخیه های جراحی اگر جذبی هستند در طول این هفته جذب می شوند و نیازی به کشیدن ندارند. اما برای بخیه های کشیدنی معمولا بعد از ۱۰ روز باید به بیمارستان مراجعه کنید.
۳- بخیه های زیر پوستی یا داخل واژینالی نیازی به کشیدن ندارند.
۴- اگر برای بستن زخم از چسب های مخصوص استفاده شده، یک هفته بعد از عمل زیر دوش و یا با یک حوله مرطوب و گرم می توانید به آرامی آنها را از پوست خود جدا کنید.
۵- طی این هفته می توانید حمام کنید و دوش سرپایی بگیرید. اما از لیف کشیدن و سابیدن زخم خودداری کنید.
۶- تا پایان هفته دوم بعد از عمل از مسافرت در مسیرهای طولانی بپرهیزید.
۷- تا بهبود کامل زخم ها نباید در وان حمام یا استخر قرار بگیرید و شنا کنید.
۸- همچنان باید از بلند کردن اجسام سنگین، کارها و ورزشهای سنگین بپرهیزید.
هفته سوم تا ششم
مراقبتهای زیر در هفته های چهارم تا ششم بعد از جراحی میومکتومی باید انجام شود:
۱- به تدریج می توانید کارهای روزمره خود را بدون فشار آمدن به شکم تان انجام دهید.
۲- می توانید ورزشها و کارهای سبک را انجام دهید و پیاده روی کنید.
۳- نزدیکی بعد از عمل میومکتومی و انجام کارهای سنگین بسته به نوع عمل میومکتومی همچنان تا بعد از ۲ تا ۶ هفته بعد از عمل ممنوع هستند. برای انجام این نوع فعالیتها باید به بهبودی کامل برسید.
ریکاوری بعد از عمل فیبروم رحم
مدت زمان بهبودی بعد از عمل میومکتومی بستگی به نوع جراحی میومکتومی دارد. تا زمان بهبودی کامل باید مراقبتهای بالا را انجام دهید. مدت زمان ریکاوری بعد از انواع میومکتومی به صورت زیر است:
میومکتومی شکمی: برای این جراحی ۱ تا ۳ شب نیاز به بستری دارید و ریکاوری بعد از این عمل ۴ تا ۶ هفته طول می کشد.
میومکتومی لاپاراسکوپی: نیاز به یک شب بستری شدن دارید و بعد از ۲ تا ۴ هفته به بهبودی کامل می رسید.
میومکتومی هیستروسکوپی: یکی دو ساعت بعد از عمل هیستروسکوپی می توانید مرخص شوید. اکثر زنان در حدود سه تا پنج روز بعد از این عمل بهبود می یابند و به زندگی روزمره خود باز می گردند. برای جراحی میومکتومی رباتیک نیز به همین صورت است.
برای انجام انواع جراحی میومکتومی در شیراز می توانید از تخصص خانم دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۳۴۵۳۹۴ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
مدت زمان مراقبت های بعد از عمل میومکتومی بستگی به نوع جراحی میومکتومی دارد. بسته به نوع عمل ۲ تا ۶ هفته نباید کارهای سنگین انجام دهید یا رابطه جنسی داشته باشید. تا زمان بهبودی کامل نیز نباید ورزشهای سنگین انجام دهید یا چیزی وارد واژن خود کنید.
سوالات رایج بعد از عمل میومکتومی
بعد از عمل میومکتومی معمولا سوالات زیر از خانم دکتر طباطبایی پرسیده می شوند:
بعد از عمل میومکتومی چی بخوریم؟
داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک مصرف کنید و غذاهای نرم بخورید. برای جلوگیری از یبوست آب و مایعات فراوان، میوه ها و سبزیجات تازه و در صورت نیاز داروهای ملین بخورید.
چه علائمی بعد از عمل میومکتومی خطرناک هستند؟
ترشحات عفونی یا خونریزی زیاد از محل جراحی یا واژن، درد شدید و تب از علائمی هستند که با بروز آنها باید سریعاً به جراح خود مراجعه کنید.
قبل از عمل میومکتومی چه کارهایی باید انجام دهیم؟
در مورد اقدامات قبل از عمل، جراحتان توصیه های لازم را انجام می دهد. به طور نمونه این که باید برای این جراحی ناشتا باشید یا از یک هفته قبل از عمل، مصرف برخی داروها مثل آسپرین را زیر نظر پزشک قطع کنید.
اگر شما هم سوالی درباره مراقبتهای هفته به هفته بعد از عمل میومکتومی دارید، می توانید در بخش نظرات از ما بپرسید.