سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان بیماری است که به دلیل عدم تعادل هورمونها ایجاد شده و از هر ده زن در سنین ۱۵ تا ۴۴ سالگی، یک نفر به آن مبتلا می شود (منبع: www-nfcr-org).
این بیماری با عوارض مختلفی مثل ناباروری، چاقی و بروز ویژگی های مردانه همراه است. اما آیا تنبلی تخمدان می تواند منجر به سرطان شود؟ برای گرفتن پاسخ این سوال حتما این مقاله را تا آخر بخوانید. چون ما در این مقاله قصد داریم به رابطه تنبلی تخمدان و انواع سرطان های زنانه بپردازیم.
فهرست مطالب
Toggleسندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
عدم تعادل هورمونها در دختران و زنان مانع رشد درست فولیکولها (کیسه های حاوی تخمک) یا آزاد شدن تخمک از آنها می شود. به دلیل عدم تخمک گذاری، این فولیکولها ظاهری شبیه کیست به خود گرفته و هورمون هایی به نام آندروژن که یک هورمون مردانه است، ترشح می کنند.
افزایش سطح این هورمون منجر به مشکلات بیشتری در چرخه قاعدگی زنان و ویژگی های ظاهری آنها می شود. در بیشتر موارد، این بیماری زمانی تشخیص داده می شود که فرد در دهه ۲۰ و ۳۰ است و نمی تواند باردار شود. در تصویر زیر می توانید با برخی از رایجترین علائم این بیماری آشنا شوید:
علت تخمدان پلی کیستیک
هنوز علت دقیق سندرم تخمدان پلی کیستیک ناشناخته است، اما پزشکان معتقدند سطوح بالای هورمون های انسولین و آندروژن علت اصلی بروز این بیماری است.
برای درمان تنبلی تخمدان در شیراز شما هم می توانید از تخصص دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۵۳۸۸۹۳ تماس بگیرید.
رابطه تخمدان پلی کیستیک و سرطان
به گفته دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان، تخمدان پلی کیستیک خطر ابتلا به برخی سرطان های زنانه را به دلیل کمبود تخمک گذاری و افزایش سطح استروژن بیشتر می کند. عوامل زیر نیز در کنار تنبلی تخمدانها ریسک سرطان را در زنان مبتلا به PCOS افزایش می دهند:
- چاقی
- دیابت
- مصرف برخی داروها
تا به حال مطالعات مختلفی روی رابطه سرطان سینه، تخمدان و رحم با PCOS انجام شده و به نظر می رسد که این بیماری ریسک ابتلا به این نوع سرطانها را افزایش می دهد. اما هنوز اطلاعات کافی برای ارزیابی تاثیر این بیماری روی سرطان های زیر وجود ندارد:
- سرطان واژن
- سرطان فرج
- سرطان دهانه رحم
- لیومیوسارکوم رحم
رابطه سرطان تخمدان و سرطان سینه با تنبلی تخمدان
هنوز نمی توان روی نتایج تحقیقات در مورد تخمدان پلی کیستیک و سرطان سینه یا سرطان تخمدان با سندورم تخمدان پلی کیستیک نظر قطعی داد.
چون برخی تحقیقات نشان می دهد که تنبلی تخمدان احتمال بروز سرطان سینه و تخمدان را تا دو برابر افزایش می دهد، اما برخی مطالعات دیگر این نتایج را تایید نمی کنند. بنابراین هنوز اطلاعات دقیقی در این مورد در دسترس نیست.
رابطه تخمدان پلی کیستیک و سرطان رحم
زنانی مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک حدود ۳ برابر زنان دیگر در معرض ابتلا به سرطان آندومتر (سرطان رحم) هستند. تحقیقاتی که چنین نتایجی را نشان می دهند، علت بالا بودن ریسک سرطان در این بانوان را مربوط به علل زیر می دانند:
- بیشتر در معرض استروژن قرار گرفتن پوشش داخلی رحم (اندومتر) به دلیل عدم تخمک گذاری
- کاهش سطح هورمون پروژسترون در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان
- پریودهای نامنظم
- آمنوره طولانی مدت (پریود غایب)
این عوامل باعث ضخیم تر شدن لایه آندومتر رحم شده و احتمال بروز سرطان آندومتر (سرطان رحم) را در زنان افزایش می دهند.
پیشگیری از سرطانهای مرتبط با PCOS
هیچ روش قطعی برای جلوگیری از سرطان های ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد. اما به کمک روشهای زیر می توان تا حد زیادی ریسک بروز علائم سرطان تخمدان پلی کیستیک را کاهش دهید:
درمان تنبلی تخمدان: باید درمان سندورم تخمدان پلی کیستیک را جدی بگیرید. چون اگر این بیماری درمان نشود، سطح هورمونها نامتعادل مانده و بر کل بدن تأثیر می گذارد. در نتیجه، خطر ابتلا به سرطان نیز افزایش می یابد.
ورزش منظم: با ورزش منظم می توانید وزن خود را کاهش داده و سطح استروژن تان را پایین نگه دارید. کاهش سطح این هورمون می تواند خطر سرطان اندومتر را کمتر کند.
تغذیه سالم: با تغذیه سالم و کاهش مصرف چربی، متابولیسم و نحوه مصرف هورمون استروژن در بدن تغییر کرده و ریسک سرطان رحم کمتر می شود.
معاینات دوره ای: انجام منظم معاینات لگنی، تست پاپ اسمیر و سونوگرافی رحم طبق تجویز پزشک تان به شناسایی زودهنگام سرطان آندومتر و شروع به موقع درمان آن کمک می کند.
درمان قطعی تخمدان پلی کیستیک در شیراز
به گفته دکتر زهرا طباطبایی، درمان قطعی تنبلی تخمدان در شیراز بهترین کار برای پیشگیری از بروز سرطان های مرتبط با PCOS است. هر چند گزینه های درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند، اما پزشکان اغلب از روشهای زیر برای درمان سندورم تخمدان پلی کیستیک استفاده می کنند:
اصلاح سبک زندگی: تغییر در رژیم غذایی، انجام منظم ورزشهایی برای تنبلی تخمدان و کاهش وزن باعث متعادل شدن سطح قند خون و هورمون های جنسی در زنان می شود.
دارودرمانی: دارو با توجه به علائم بیمار تجویز می شود. مثلا ممکن است داروهای دیابتی برای کاهش مقاومت به انسولین (دیابت) یا داروهایی برای کاهش رشد موهای زائد و درمان آکنه تجویز شود.
هورمون تراپی: در برخی موارد برای کنترل چرخه قاعدگی بیمار و کاهش سطح آندروژن ممکن است قرصهای ضدبارداری ترکیبی، آیودی یا سایر روشهای هورمون تراپی موضعی برای بیمار تجویز شود.
بیشتر بخوانید: درمان کیست تخمدان در شیراز
برای درمان تنبلی تخمدان و سرطان رحم در شیراز می توانید از تخصص دکتر سیده زهرا طباطبایی، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۷۷۵۳۸۸۹۳ تماس بگیرید.
پرسش و پاسخ در مورد تخمدان پلی کیستیک و سرطان
رایج ترین سوالاتی که خانم ها درباره تاثیر تنبلی تخمدان بر انواع سرطانها از متخصص زنان می پرسند را می توانید در ادامه بخوانید:
آیا تخمدان پلی کیستیک خطرناک است؟
این بیماری می تواند باعث ناباروری، چاقی، دیابت و برخی عوارض آزاردهنده دیگر در زنان شود. اما عدم درمان آن احتمال سرطان های کشنده ای مثل سرطان رحم، تخمدان و پستان را در زنان بیشتر کرده و از این لحاظ بیماری خطرناکی به حساب می آید.
تنبلی تخمدان می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود؟
هنوز در این مورد تحقیقات ادامه دارد و هیچ جواب قطعی فعلا برای آن نداریم. برای غربالگری سرطان دهانه رحم، می توانید سالانه تست پاپ اسمیر در شیراز را انجام دهید.
با داشتن تنبلی تخمدان چطور می توانم از سرطان رحم جلوگیری کنم؟
باید سونوگرافی ترانس واژینال یا بیوپسی آندومتر (تکه برداری) را برای ارزیابی ضخامت آندومتر رحم انجام دهید تا در صورت هیپرپلازی آندومتر، هورمون تراپی با داروهای ضد بارداری خوراکی استروژن-پروژسترون، پروژستین های حلقوی یا آی یودی ها میرنا برایتان شروع شود.
اگر شما هم سوالی درباره رابطه تنبلی تخمدان و سرطان دارید، در بخش نظرات این مقاله حتما آنها را بپرسید. در همین صفحه به سوالات شما پاسخ می دهیم.